Ilość: 12 Empanadas

Czas przygotowania:  75 minut.

 

SKŁADNIKI

 

Nadzienie:

0,5 kg Beyond Meat Mielone

4 banany

1 żółta cebula, pokrojona w kostkę

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę

2 łyżki zielonej papryki dzwonkowej, pokrojonej w kostkę

1 łyżka świeżo posiekanego oregano

2 lub 3 łyżeczki zmielonego kminku

½ szklanki liści świeżej , posiekanej kolendry

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

4 łyżki oliwy z oliwek

 

Domowej roboty ciasto empanada (można użyć około 12-15 zakupionych w sklepie gotowych empanadas):

3 szklanki  mąki 500

¼ do ½ łyżeczki soli

¾ szklanki masła niesolonego lub masła roślinnego

1 jajko lub zamiennik jajka

¼ do ½ szklanki wody

 

Przygotowanie:

Przygotowanie dania rozpocznij od ciasta:

Podgrzać wodę i masło w garnku na średnim ogniu, aż masło się roztopi, po ok. 3 minutach odstaw by ostygło.

Przygotuj ciasto: do mąki dodawaj  stopniowo wodę z masłem , jajko lub jego zamiennik. Wyrabiaj  2-3 minuty ,aż powstanie gładkie ciasto.

Zawiń  ciasto w folię; schładzaj w lodówce  przez 2 godziny.

Banany pieczone:

4 banany obierz ze skórki , pokrój w plastry o grubości 12-15 mm. Piec  w piekarniku na blaszce wyłożonej pergaminem (można lekko posmarować olejem) w temp. 230 °C przez 10-15 minut,

W połowie pieczenia  należy przełożyć banany na druga stronę.

Nadzienie:

Rozgrzać olej na patelni , smaż  Beyond Beef  przez 3-5 minut , dodaj sól.

Usmażone  Beyond Beef przełóż  miski.

Na patelni przesmaż  paprykę i cebulę -  smaż  do uzyskania złotego koloru, około 10  minut.

Dodać kminek, oregano, pieczone banany, czarny pieprz , smaż  około 2 minut.

Przygotowaną wcześniej mieszankę Beyond Beef dodajemy do smażonych warzyw z przyprawami , a następnie mieszamy.

Empanadas:

Podzielić ciasto na dwanaście równych porcji. Na lekko posypanej mąką , gładkiej powierzchni   za pomocą wałka, uformować  ciasto na kształt okrągłego placka. Umieścić około 3 łyżki nadzienia na środku każdego placka, złożyć ciasto na pół  tworząc półkola, a następnie palcami delikatnie docisnąć i dokładnie zakleić brzegi. Można brzegi docisnąć widelcem, zawinąć  „warkocz”.

Ułożyć empanadas na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem ; piec w temperaturze 190°C na złoty kolor, przez około 30-35 minut lub smaż w głębokim oleju przez 3-4 minuty.

Smacznego 😉