google8a952e6ff2099e02.html

Spożywanie Zalecanej Ilości Przetworzonego Mięsa Może Zwiększyć Ryzyko Raka, Potwierdza Badanie.

Nowe badania pokazują, że ludzie jedzący czerwone i przetworzone mięso, zwiększają ryzyko na raka jelita, nawet jeśli ilość spożytego mięsa mieści się w wytycznych żywieniowych.



Badanie opublikowane w International Journal of Epidemiology śledziło pół miliona mężczyzn i kobiet przez 5 lat i odkryło, że Ci którzy trzymali się w normach wytycznych żywieniowych przy jedzeniu czerwonego lub przetworzonego mięsa (średnio dziennie 76g) – ich ryzyko zachorowania na raka jelita jest aż o 20 procent wyższe od osób, które tego mięsa spożywają średnio 21g.


Ryzyko zwiększa się o około 20 procent z każdym kolejnym zjedzonym plasterkiem boczku lub kotletem jagnięcym dziennie.


Obecne zalecenia Ministerstwa Zdrowia Wielkiej Brytanii mówią, że ludzie nie powinni jeść więcej niż 90g czerwonego i przetworzonego mięsa dziennie, a osoby spożywające taką ilość powinny obniżyć „dawkę” do 70g.


Spożywanie mięsa

Przez cały tydzień, jeśli zjadłeś 6 posiłków mięsnych (czyli mniej niż jeden dziennie), włączając w to pełne śniadanie, 3 plasterki szynki, ¼ funtowego burgera (113g), spaghetti bolognese, kebaba i pieczeń, przekroczyłbyś górna granicę wytycznych rządu o około 100g!


Alkohol również zwiększa ryzyko, ale błonnik działał ochronnie u osób, w których diecie znalazło się go najwięcej (z chleba i płatków śniadaniowych), obniżając ryzyko raka jelita grubego o 14 procent.


Profesor Tim Key, który jest współautorem badania i jest również zastępcą dyrektora jednostki ds. Epidemiologii nowotworów Uniwersytetu w Oksfordzie, powiedział: „Nie uważamy, że wytyczne rządu są błędne i powinny zostać zmienione.”


Mówi, że mięso ma zalety odżywcze i dostarcza nam ważnego żelaza, ale powinniśmy ograniczyć spożywanie tak dużych ilości. Dodatkowo: „Alkohol jest rzeczą opcjonalną i nie musimy go spożywać.”

Żelazo

Newsflash - nie musimy jeść mięsa, nie jest ono głównym źródłem żelaza w przeciętnej brytyjskiej diecie. To mit, że musisz jeść mięso, aby uzyskać żelazo. Jedno z największych badań wegetarian i wegan European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) Uniwersytetu Oxford, porównało ponad 33 000 mięsożerców, 18 000 wegetarian i 2500 wegan i odkryło, że weganie mieli najwyższe spożycie żelaza, na drugim miejscu wegetarianie, a mięsożercy na ostatnim. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne twierdzi, że niedobór żelaza nie jest bardziej powszechny wśród wegetarian niż u mięsożerców.


Brawo! Nasze zdrowie wzywa do zmian wytycznych na temat zdrowia, a rząd powinien aktywnie zachęcać ludzi do ograniczania mięsa w diecie, ponieważ powoduje raka. Ludzie, którzy jedzą 400g lub więcej mięsa dziennie, mogą być narażeni na tak wiele związków rakotwórczych zwanych NOCs, co palacze.



Przetworzone mięso

Przetworzone mięsa (szynka, boczek, parówki) zostały sklasyfikowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako czynniki rakotwórcze, możliwe że to samo dotyczy również czerwonego mięsa.


Niestety to badanie nie obejmowało wegan. Badania sugerują, że w Wielkiej Brytanii wegetarianie mają o 11 procent niższe ryzyko zachorowania na raka jelita, a weganie aż o 19 procent. Badania z USA pokazały podobne wyniki, wegetarianie mają o 8 procent niższe ryzyko, a weganie 16 procent.


Mięsożercy mogą potrzebować porad zdrowotnych na tym samym poziomie, co palacze – zasugerowała to w 2015 roku była Sekretarz stanu ds. Środowiska, Żywności i Spraw wiejskich Kerry McCarthy w wywiadzie dla magazynu Viva!Life.


Badania potwierdzają jej słowa: lepsze porady dietetyczne w zakresie spożywania mięsa mogą uratować życie. Rak jelita grubego jest główna przyczyną śmierci z powodu raka u osób niepalących w zamożnych krajach, a jego zapobieganie powinno być głównym celem zdrowia publicznego.


Około jeden na piętnastu mężczyzn i jedna na osiemnaście kobiet urodzonych po 1960r. zachoruje na raka jelita grubego w ciągu życia. Znacząco zmniejszysz ryzyko, zmieniając swoją dietę.


Przypominamy, że pełny asortyment produktów marki Beyond Meat i Linda McCartney znajdziecie u wyłącznego importera w Polsce – Foods Brothers.


#mięsospowodujerak #alternatywadlamięsa #roślinnemięso #wegańskiemięso

  • Facebook Basic Black
  • Black Instagram Icon

wegetariańskie | wegańskie | roślinne mięso | alternatywa mięsa | bezglutenowe | bez pszenicy | bez nabiału | wolne od jaj | czysta etykieta

© 2017-2020. Copyright Foods Brothers. Developed by the FOODS BROTHERS Team