google8a952e6ff2099e02.html ttsy5kc2uw4s54x6snn3e5h2kkwm6r
 

Singapur został pierwszym krajem, który zatwierdził sprzedaż mięsa produkowanego w laboratoriach.

Eat Just Inc., producent mięsa i substytutów jajek, dostał zgodę na sprzedaż swoich laboratoryjnych kurczaków w Singapurze, ich rząd stał się pierwszym, który zezwolił na sprzedaż mięsa „z probówki”.


EAT JUST Lab-Created Chicken
EAT JUST Lab-Created Chicken

Produkt ten, stworzony z komórek zwierzęcych bez uboju jakichkolwiek kurczaków, zadebiutuje w Singapurze pod marką GOOD Meat, jako kawałek kurczaka z dodatkami i przyprawami w jednej restauracji. Eat Just współpracuje początkowo z lokalnym producentem - Food Innovation and Resource Centre - w celu wyprodukowania hodowlanego kurczaka. Dodatkowo, firma kupuje więcej sprzętu, aby rozszerzyć sprzedaż na inne restauracje - a ostatecznie na sklepy spożywcze.


"Chcemy, aby Singapur znalazł się w centrum uwagi naszej produkcji na całym świecie", powiedział dyrektor generalny Josh Tetrick w jednym z wywiadów. "Oni naprawdę myślą przyszłościowo w budowaniu środowiska sprzyjającego tego typu pracy."

Dodał, że zapach i smak kurczaka jest taki sam jak prawdziwego.


Singapur działa szybko, aby umożliwić sprzedaż alternatywnego białka, takiego jak mięso hodowlane, co wpisuje się w jego szerszy program bezpieczeństwa żywnościowego. Gęsto zaludniony naród, który polega głównie na innych krajach w zakresie żywności, pogłębił swoje zainteresowanie zdobyciem wystarczającej ilości jedzenia dla 5,7 miliona ludzi, ponieważ kryzys Covid-19 obnaża słabość łańcuchów dostaw na całym świecie.


Władze zezwalają na sprzedaż alternatywnych białek po uznaniu ich za bezpieczne do spożycia. W tym roku zakład mięsny Impossible Foods Inc. wszedł na rynek detaliczny w Singapurze i Hongkongu ze swoim produktem sprzedawanym w sklepach spożywczych.


Państwo-miasto próbuje wyprodukować 30% własnej żywności do 2030 r., w porównaniu z mniej niż 10% obecnie, a ostatnio przyspieszyło finansowanie lokalnych gospodarstw rolnych.


"Singapur naprawdę spędził o wiele więcej czasu i energii niż Europa Zachodnia i Stany Zjednoczone, aby to osiągnąć, " powiedział Tetrick.


Nowy produkt z kurczaka będzie wyceniany podobnie jak kurczak premium przez pierwsze sześć miesięcy, Tetrick powiedział, że koszty spadną w czasie, jak firma będzie się rozwijać na globalną skalę. "W końcu chcemy dotrzeć do miejsca, gdzie jest to znacznie bardziej opłacalne niż konwencjonalna produkcja."


To może chwilę potrwać, ponieważ kurczak jest jednym z najtańszych produktów mięsnych. W Stanach Zjednoczonych jest on również najbardziej popularny - jego spożycie jest wyższe niż jakiegokolwiek innego mięsa. Sklepy spożywcze regularnie sprzedają całe kurczaki za 5 dolarów, a niektóre restauracje oferują kanapki z kurczakiem za 1 dolara.



Humanitarny, Ekologiczny


W tym samym czasie sieci fast-food i sklepy spożywcze sprawnie dodają do swojego menu alternatywy mięsne. Chociaż mięso hodowlane jest prawdziwym mięsem, a nie substytutem roślinnym, można je wprowadzać na rynek jako bardziej humanitarne i ekologiczne.


W Singapurze następne mogą być „hodowlane” burgery. W pierwszej połowie przyszłego roku Eat Just planuje złożyć tam swój wniosek o pozwolenie na laboratoryjną hodowlę w pierwszej połowie przyszłego roku. Proces zatwierdzania laboratoryjnych produktów mięsnych przebiega wolniej w Europie i w Stanach Zjednoczonych.


Dzięki Foods Brothers, już niedługo na polskim rynku pojawi się zamiennik jaj „JUST” od firmy Eat Just.


#alternatywadlamięsa #roślinnemięso #wegańskiemięso #eatjust #eatjustposlka #justeggpolska #justegg #lindamccartneypolska #lindamccartney #wegańskieburgery #beyondmeatpolska #beyondburgerpolska #kiełbaskibeyond #beyondburgerwzabce #mcdonaldspolska #mcdonalds

Source